TURdage

Hvad er TURdage

Turdage går kort sagt ud på, at vi flytter undervisningen væk fra det almindelige klasseværelse een gang ugentligt.

Det begyndte med den tanke, at Rudersdal Lilleskole skulle udnytte sin fantastiske beliggenhed. Vi er indenfor gåafstand til Geels Skov med Holtekollen, Rude Skov, Mølleådalen og naturområderne langs Furesøen. Der er 2 minutters gang til Holte Station og derfra kan man komme hurtigt videre med tog/bus.

Hvorfor

Der er lavet mange undersøgelser der viser, at det er være udendørs i sig selv, har betydning for børns trivsel. Skovbørnehavebørn har gennemsnitlig færre sygedage, er bedre til at koncentrere sig, er mere intelligente og mere tolerante end andre børn. Det konstateres også at børn og unge, der er fysisk aktive, har lettere ved at lære. Medierne fortæller os, at børn og unge svigter naturvidenskaben, får for lidt motion og spiser forkert. Vi har længe diskuteret hvordan vi kunne kombinere vores beliggenhed med de konstaterede problemstillinger, og det udmøntede sig i vores nuværende turdage.

Hvor ofte er vi ude?

Vi flytter een gang om ugen klasseværelset ud i naturen og kulturen. Det gælder vores 4 mindste klasser - 0./1., 2./3., 4./5., og 6./7.

Formål

Eleverne skal have oplevelser, viden og indsigt i, hvordan sammenhænge i naturen/kulturen er. Derudover skal de lære gode vaner om bevægelse og viden om kost. En sund og naturlig interesse for naturvidenskab kommer af sig selv.

Fag

Så mange fag som muligt skal involveres, og undervisningen indendørs skal, så vidt muligt, hænge sammen med den udendørs. Det er selfølgelig nemt når vi ser på idræt, fysik/kemi, biologi, geografi og historie, samt alle de praktiske fag. Men vi vil også gerne have dansk, engelsk og matematik i spil. Derfor sker planlægning af turdagene ofte i samarbejde med klassens andre lærere, således at emnerne hænger sammen med undervisningen i skolen.

Lærerkræfter

Der er fast to lærere på hver klasse under turdagene.

Hvor

Der er næsten ingen grænser for hvor turdagene finder sted. Noget sker på vores egen grund ved/på søen, men også skov, strand og museer bliver brugt, ligesom vi også samarbejder med skovdistrikter og naturvejledere. Kun meget sjældent afholder vejret os fra at gennemføre en planlagt turdag i naturen. Meget ofte bruger også skoletjenestens tilbud i forhold til undervisningen. Derfor har vi også siden 2004 haft årskort til Zoologisk have og Experimentarium. Siden 2008 har det også været en fast tradition at 6./7. klasse har afsluttet deres turdag med overnatning ved Strandmøllen. Der har vi lavet stjerneløb, natløb, bålmad, badet ved stranden og meget andet.

Evaluering frem til nu

Både elever, forældre og lærere oplever turdagene meget positivt. Vi har fået en gruppe elever, som nu færdes hjemmevant i naturen og har set, oplevet og fået sat i sammenhæng en mængde forskellig kultur - Kronborg, det gamle København, Zoo, Experimentarium, Statens Museum for Kunst, Botanisk Have, Zoologisk Museum og en masse andet.

Udover de forud skitserede mål, har vi oplevet nogle store sidegevindster i form af blandt andet en mere afslappet og behagelig elev opførsel i det offentlige rum. Vi arbejder selfølgelig også på at gøre eleverne bevidste om de risici, der er når man er meget ude. Hvad gør man i tordenvejr, ved hvepsestik osv.

Gode råd

Nedenstående er lavet med venlig inspiration fra Søllerød Skovbørnehave.

Når man skal være udendørs en hel skoledag, er der nogle ting, man skal være opmærksom på rent udstyrsmæssigt.

Alt udstyr skal være nemt for børnene selv at betjene og så let at bære som muligt.

Rygsæk: Let og rummelig, holdbar og bærevenlig i tilpas størrelse. Gerne vaskbar.

Mad/drikke: Madkasse uden skarpe kanter/hjørner. Så lille som muligt. Maden skal helst kun være pakket i pergamentpapir, ikke sølvpapir eller film. Ikke for klistret pålæg.

Drikkedunk: Skal helst være gennemsigtig, så man kan se evt. hvepse. Undgå søde drikkevarer i sommersæsonen.

Regntøj: Skal være vandtæt, bygetæt er ikke nok.

Vintertøj: Overtøj vindtæt og gerne vandafvisende. Til piger er todelt dragt bedst.

Sko: Lukkede sko er bedst når man skal gå i skovbund og lignende.

Vinterstøvler: Termostøvler eller læderstøvler.

Gummistøvler: Brede, altid med sål - husk at tage den op og tørre den. Der må desuden gerne være plads til en tyk sok.

Vanter/Hue: Efter temperament. Vantesele er godt. I regnvejr bliver hænderne kolde. Elefanthue er bedre end tørklæder.

Evt. skiftetøj: Tørre sokker og andet i plasticpose.

Husk navn på alle tingene

Særligt omkring årstiderne

Om sommeren er det godt med lukkede sko og lange bukser i skoven. Myggespray eller balsam er også fornuftigt. Det kan desuden være køligt i skyggen. Husk også evt. solcreme.

Om vinteren: Varm påklædning, men man skal kunne bevæge sig. Langærmet og/eller uldundertøj er godt. Lag man kan tage af er også bedst, hvis det bliver for varmt.

Mellemsæsonen er det ofte regnvejr. Vejret kan skifte hurtigt. Husk derfor ekstra tøj og regntøj.

Husk desuden at komme til tiden - hvis man skal med offentlig transport har man sjældent tid til at vente!

Generelt om skolendsc 0057 422 

 

Velkommen til Danmarks flottest beliggende skole

 

 • På Rudersdal Lilleskole er alle børn velkomne. Skolen tilbyder undervisning fra 0. klasse til 9. klasse og prioriterer ude-dage, kreativitet og plads til udfoldelse.
 • Skolen er en friskole, og der er derfor vide rammer for medbestemmelse og nytænkning - også fra eleverne.
 • Skolen er fri for tilknytning til politiske, religiøse eller kommercielle interesser - vores drivkraft er lysten til at lære.

På Rudersdal Lilleskole er der børn fra hele hovedstadsområdet og Nordsjælland. Vi har mange søskendepar og ønsker en ligelig kønsfordeling mellem drenge og piger. Vi bor i en herskabsvilla fra århundredeskiftet - blot 500 m. fra Holte Station. Fra skolens vinduer kan vi følge naturens gang i vores dejlige have, som strækker sig ned til Vejlesø. Her må vores elever bygge huler, klatre i træer og lade fantasien udfolde sig  - kun nogle ganske få regler sætter grænser.

Udover de almindelige skolefag har vi allerede fra 0. klasse to helt specielle fag: Kursus og SE. Her arbejdes med tværfaglige emner og problemstillinger hvor eleverne oplever, at et emne kan undersøges fra mange vinkler. Eleverne lærer at opsøge og behandle information, at udarbejde en problemformulering, at få idéer og bruge idéteknik og at udvælge og benytte metoder og teknikker fra andre fag. 

 

 dsc 0220 381

 

Skolen har 5 klassegrupper:

0./1., 2./3., 4./5., 6./7., 8./9.

Det tilstræbes at der max. er 20 elever pr. klassegruppe. Dvs. ca. 10 pr. årgang.

Eleverne flytter op gennem klasserne – dvs. at halvdelen af klassekammeraterne bliver skiftet ud hvert år, således at man skiftes imellem at gå sammen med dem, der er et trin over, og dem, der er et trin under.

Test, prøver og evaluering 

Eleverne testes  ved hjælp af diagnostiske prøver i dansk og matematik hvert år, for at kunne optimere undervisningen for den enkelte elev. I øvrige fag laves løbende evalueringer. I 8. og 9. klasse afholdes terminsprøver 3 gange årlig – skriftlige i uge 41 eller 43, mundtlige i uge 6 eller 8. Desuden afholdes der igen skriftlige terminsprøver samtidig med 9. klasses skriftlige eksamenen - typisk i uge 18 og 19. 

9. klasse afsluttes med Folkeskolens Afgangsprøve (FSA). 

 

dsc 0292 424 

Fagene

Dansk

Alle klasser tilbydes undervisning i dansk 

 

Matematik

Alle klasser tilbydes undervisning i matematik

 

Engelsk

Der er undervisning i engelsk fra 0. klasse

 

Fysik

Der er undervisning i fysik fra 6. klasse.

Typisk med i samarbejde med biologi og geografi

 

Tysk/Fransk

Der mulighed for at tilvælge fransk eller tysk fra 4. klasse

 

Biologi

Der undervises i biologi fra 6. klasse 

 

Kursus/SE

Kursus og SE (Selvstændigt elevarbejde) er skolens eget fag. Her arbejdes selvstændigt med projektorienterede problemstillinger. Faget starter allerede i 0. klasse og afsluttes med projektopgaven i 9. klasse.

 

Samfundsfag

Der undervises i samfundsfag fra 8. klasse

 

Historie

Der undervises i historie fra 8. klasse.

 

Geografi

Der undervises i geografi fra 8. klasse

 

Idræt/Krea

Krea haves fra 0. klasse til 5. klasse og indeholder typisk billedkunst, formning og håndarbejde. Faget kan også indeholde musik.

Idræt haves fra 0. klasse til 9. klasse.

TURdag

Ugentligt fra 0. klasse til 7. klasse. Undervisningen finder sted væk fra huset. Læs mere under TURdage på hjemmesiden.

 

 

Lejrskole 

LejrskoleVi tager på lejrskole hvert år. Hele skolen samlet. Vi bestræber os på at eleverne kommer Danmark rundt i løbet af de 10 år de er her. Lejrskolen ligger normalt i slutningen af august eller begyndelsen af september. Varighed 4-5 dage. Vi bruger ofte spejderhytter ol., så madlavning og rengøring er en naturlig del af lejrskolen. De store har mulighed for at sove i telt. De mindste får tilknyttet en stor elev som ven, der kan hjælpe med det praktiske, når man er væk fra mor og far.

Udlandsture 

I 8./9. klasse skiftes vi til at tage til en spændende europæisk storby eller til et sted længere væk. Uanset om rejserne går til Europa eller til et oversøisk rejsemål er det altid sprog, kultur og samfundsfaglige temaer, der er sat i fokus. 

SFO / Klub

På Rudersdal Lilleskole betyder SFO ’’Specielt For Os’’. Vi har nemlig vores egen fritidsordning - Klubben.

Vi mener at børn har ret til ægte fritid! Om sommeren er vi ude i vores skønne have så meget som muligt. Her er både gynger, klatretræer, bålsted og meget andet. Der er frit spil for fantasi og leg - så længe man respekterer andre og deres lege. Når vinteren melder sig bliver huset centrum for alle mulige aktiviteter: Kunst, håndarbejde, træværksted, køkken - eller leg i vores gymnastiksal.

Det er vigtigt med indhold og ro, gode grin og masser af plads til at være, den man er. Vi har tæt kontakt med forældre og et fremragende samarbejde med skolen. På den måde er Klubben en naturlig og væsentlig del af skolens liv.

Klubben er for børn fra skolens 0 - 5 klasser. Klubben har åben efter skoletid til kl. 17, undtagen fredag hvor vi lukker kl. 16. (læs mere om Klubben her)

Traditioner (Kronologisk i skoleåret)

1.skoledag

Vi samles i de nye klasser. Efter 2. time samles vi i salen, hvor de små nye børnehaveklasseelever (og evt. andre nye elever/personale) præsenteres. Så planter 0. kl. et træ/en busk og vi får is. Efter 12 frikvarteret er der alm. timer. 

Store Badedag

Den første fredag i skoleåret lukker vi skolen og tager til stranden. Formålet er at eleverne skal tage en svømmeprøve, som giver adgang til at færdes ved vores sø. Og så selvfølgelig nyde det gode vejr og hyggeligt samvær på nogle anderledes præmisser når vi nu er i gang.

Lejrskolen (Se obligatoriske ture).

Fødselsdagsfest

Skolens årlige fødselsdag afholdes i august. For eleverne er det alm. skoledag – med lidt forskudt mødetid. Vi starter kl. 15 med boder, lotteri og kagekonkurrence i flere kategorier. Der kan købes mad fra den store grill samt kaffe/kage og/eller øl/vin/vand. 

Motionsdag

Sidste dag før efterårsferien laver vi vores egen version af skolernes motionsløb. Skolen lukker kl. 13.

Juleuge

Sidste uge inden jul holder vi emneuge. Indholdet er rigtig julehygge med div. værksteder med juleklip, julemad osv. osv. eleverne er opdelt på tværs af klasserne. De store laver en eller anden form for underholdning – sang, dans, teater – som opføres på sidste skoledag, hvor forældrene også er inviteret. Vi slutter med ”nu er det jul igen” gennem huset og lukker kl. 12.

Julefrokost

For bestyrelse og personale.

Fastelavn

For alle klasser – hvis de gider lege med. Dvs. klæde sig ud! Der slås katten af tønden, kåres kattekonger og dronninger og leges fælleslege i salen.

Sommeruge

Sidste uge før sommerferien har de to klasselærere deres klassegruppe. Der er en fællestur til Frederiksdal, vor vi bader og hygger. Og der er en Vejlesødag, hvor der laves mad over bål, sejles i kanoer, fiskes osv. Der er to klasselærerdage, hvor klasselærerne sammen med deres klasser bestemmer suverænt.

Allersidste skoledag afsluttes med fællesfarvel i salen. Og vi lukker kl.12.

Translokation

Sidste onsdag (aften) i skoleåret. 

For lærere, 9.klasseelever + familie. Hygge med lidt at spise og drikke samt overrækkelse af eksamensbeviser til 9.klasse.

Skolens historie

Skolen er oprettet i 1987, som en aflægger af P-75 Skolen, som vi også delte lokaler med på Gl. Bagsværdvej i Lyngby. Det første halve år hed vi UTF Skolen (Uddannelse Til Fremtiden). Vi blev hurtigt trætte af at skulle forklare navnet og vores slægtskab med P-75 Skolen, så efter et halvt år skiftede vi navn til P-87 Skolen. I 1992 flyttede vi ”hjemmefra” til vores nuværende adresse.

I 1995 ændredes navnet til Vejlesø Privatskole for at markere vores uafhængighed og i 2006 ændredes navnet til Rudersdal Lilleskole, så der kom overensstemmelse mellem den måde vi tænker skole på og de signaler, der ligger i navnet.

Skolens hovedbygning er fra 1902 og bygget af major von Billenstein. Huset blev købt af en gruppe forældre som dannede Søllerød Lilleskole. Da den gik konkurs i 1992 stod huset forladt i ½ år til P-87 Skolen købte bygningen i 1992.

 

 

Skolens målsætning

Hvad er særligt ved Rudersdal Lilleskole?

Rudersdal Lilleskole har stærkt fokus trivsel, og vi tilstræber en nær kontakt og et nært samarbejde med både elever og forældre.

Socialt vægtlægger skolen nærhed, fællesskab og ansvar:

Rudersdal Lilleskole er kendetegnet ved et lille, trygt miljø, hvor alle elever kender hinanden og kommer hinanden ved tværs af alder og klassetrin.
Vi har en fællesskabskultur, som bygger de enkelte elevers ansvarsfølelse for skolen og hinanden samt rumlighed og respekt over  for hinandens forskellighed, hvilket er noget vi arbejder målrettet på.

Fagligt lægges der vægt variation, fleksibilitet og differentiering:

Gennem ugentlige turdage, tværfaglig emnefordybelse og projektarbejde skabes der en varieret og inspirerende undervisning.
De små klassestørrelser giver rig mulighed for individuel og differentieret tilrettelægning af undervisningen tilpasset den enkelte elev.
Vi inddrager også eleverne i undervisningen af hinanden, f.eks. de store er med til at lære de små.

Ordensregler

Skolens regler:

 • Eleverne i 0. - 3. klasse ikke alene ned til søen og kun være ved søen ifølge med en voksen.
 • Fra 4. til 9. klasse har eleverne mulighed for at adgang til søen.
  Det kræver dog, at de tager Vejlesøprøven, som er en svømmeprøve 200 meter, hvoraf 100 meter svømmes med tøj. Denne tages den første fredag efter sommerferien (Store Badedag) eller eventuelt i en svømmehal en turdag.
 • 0. ‐ 1. klasse ikke medbringe iPad eller telefoner i klassen.
  Hvis eleverne vil have andet legetøj med hjemmefra, aftales dette normalt med klasselærerne.
 • de ældre klasser aftales brug af telefoner og forskellige elektroniske enheder internt i klasserne.
 • Eleverne i 0. ‐ 5. klasse ikke forlade skolens område i skoletiden.
 • Eleverne i 6. ‐ 9. klasse godt forlade skolens område i frikvarteret fra 10.35 til 10.50 og i spisepausen fra 11.50 til 12.20.